14 lutego jednoznacznie kojarzy nam się ze Świętem Zakochanych. Jak spędzić ten wyjątkowy dzień? Romantyczny spacer? Wycieczka za miasto? A może romantyczna kolacja, którą najlepiej przygotować wspólnie? W naszym artykule polecamy, co warto dodać do posiłku przygotowanego właśnie na ten wyjątkowy wieczór, aby uczynić go jeszcze bardziej przyjemnym.
Do jednych z najsilniej działających afrodyzjaków zaliczane są owoce morza. Zawierają one mnóstwo aminokwasów, a także selen i cynk, który nazywany jest pierwiastkiem miłości. Komponując danie szczególnie warto zwrócić uwagę na małże, ostrygi oraz krewetki, które posiadają ich najwięcej. Ze względu na swój skład szczególnie działają na mężczyzn.
Dzięki zawartości fitoestrogenów idealnym afrodyzjakiem dla pań będą szparagi. Do wyboru mamy szparagi białe, zielone oraz fioletowe. Aby straciły jak najmniej składników odżywczych można je przygotować na parze i podać w połączeniu z kaparami. Dodatkowo pomagają zapobiegać nowotworom oraz wspomagają detoksykację organizmu.
Pod nazwą gruszka miłości kryje się… bakłażan, który uzyskał ją dzięki swojemu kształtowi oraz właściwościom. Naszą propozycją na dzisiejszą ucztę jest bakłażan duszony w winie i śmietanie. Tak przyrządzone warzywo może zostać podane jako samodzielna potrawa, jak również jako dodatek do ryby, czy pieczeni przyrządzonej z białego mięsa.
Słodkim zwieńczeniem wspólnej uczty mogą być małe szaszłyczki złożone z truskawek, winogron oraz kulek wydrążonego melona. W tym połączeniu szczególnie truskawki działają jako afrodyzjak. W filmach romantycznych zawsze połączone z szampanem lub czekoladą, skutecznie poprawiają nastrój. Innym owocem silnie działającym na zmysły jest ananas.
Przygotowując wspólnie kolację warto pamiętać o ziołach i przyprawach, które nadają smaku i aromatu. Najważniejszy jest wspólnie spędzony czas i radość z gotowania oraz oczywiście zjadania! Miłego i smacznego wieczoru, z nutką pikanterii!